Ovo tropsko voće veliko je otprilike kao kivi, samo što je jajolikog oblika. Kora može da bude žuta, zelena, crvena ili ljubičasta, a specifičan aromatičan ukus ne može da se uporedi sa nekom drugom vrstom južnog voća.
Marakuja se najčešće preseca na pola, pa se njen zreo plod vadi kašičicom i jede. Ipak, kada je reč o konzumaciji ove egzotične voćke, ona je najzastupljenije kao sok, kada se cedi i pomeša sa limunom ili kiselom vodom. Takođe, marakuja idealan saveznik osvežavajućih voćnih salata i sladoleda.
Plod je veomasočan i sadrži brojne semenke. Kako smo naveli, vadi kašikom i jede, ili se od njega pravi sok. Bogat je vitaminom C, koji je neophodan za pravilan rad ljudskog organizma. Pored toga, listovi marakuje takođe mogu biti upotrebljivi, a dokazano je kako imaju brojna lekovita dejstva. Od sušenih listova ove voćke može da se priprema čaj, kojim se tretira nesanica i epilepsija, a poseduje i analgetičke sposobnosti.