Sastojci

  • a testo:
  • 200 g spelt, integralnog, brašna
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • pola kašičice sode bikarbone
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 1 ravna kašičica cimeta u prahu
  • malo rendanog muskatnog oraščića
  • 1 rendana greni smit jabuka
  • 1 veće jaje
  • 60 g putera
  • 330 ml cidera od jabuke
  • za preliv:
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 40 g putera
  • 2 kašike cidera od jabuke (ili vode)
  • 1 greni smit jabuka
Američke palačinke sa jabukama
Broj osoba: 2-3

Priprema recepta

Priprema preliva: U tiganj sam stavila šećer, puter i cider od jabuke pa na laganoj vatri krčkala dok šećer nije krenuo da se karamelizuje a onda dodala jabuku (koju sam predhodno oljuštila i iseckala na kriške) i krškala još par minuta sve zajedno.

Priprema palačinki: U činiju za mešanje stavila sam sve suve sastojke, promešala ih pa dodala jaje, otopljen puter, rendanu jabuku i cider od jabuke (odvojila sam par kašika za preliv). Sve sam blago promešala dok se nije sjedinilo a onda ostavila da odstoji oko 30 minuta. Pred pečenje ako treba dodajte još malo tečnosti, ako je smesa suviše gusta, jer to poprilično zavisi od vrste brašna koju koristite. Tiganj sam zagrejala na umerenu vatru, stavila kockicu putera a onda pekla palačinke. Kada bi krenuli da se stvaraju mehurići sa gornje strane okretala sam ih i kratko pekla i sa druge strane. 
Ako želite malo da se poigrate možete ih peći i na štapićima...

Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam po 4-5 palačinki i prelila sa pripremljenim jabukama u karamel sosu i ukrasila sa listićima mente.

Savet: Ako nemate cider od jabuke možete koristiti i kiselu vodu ili mleko. U tom slučaju stavite 3 kašike smeđeg šećera u testo a ovako možete i samo jednu jer cider od jabuka već ima dovoljno slasti u sebi.

Izvor: jaukuhinji.com