Za okrugli kalup od 26 cm (može se peći i u većoj vatrostalnoj posudi).
Sastojci
- 1 kg jabuka ajdared
- 4 jajeta
- 100 g smeđeg šećera
- 80 g brašna
- 100 g griza
- 1 kesica praška za pecivo
- 120 ml mleka
- 75 ml ulja
- 200 g crne čokolade
- 150 ml slatke pavlake
- 1 kašika putera
Priprema recepta
Rernu upalite da se greje na 200c, na dno pleha stavite komad papira za pečenje, stranice namažite sa puterom. Jabuke ogulite, pa narendajte na krupno. Stavite ih u cediljku da se ocede od viška tečnosti. Sok popijte :)
Pomešajte brašno, griz i prašak za pecivo. Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom u sneg postepeno dodajući šećer. Kada dobijete čvrst sneg, smanjite briznu miksera na minimum i dodajte jedno po jedno žumance. Žicom umešajte mleko, ulje i mešavinu sa brašnom. Na kraju dodajte rendane jabuke i lagano izmešajte.
Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite oko 30-35 minuta dok korica ne potamni, ali najbolje je da uradite test čačkalicom (zabodite je u sredinu pa ako izađe suva, kora je pečena). Kada je gotova, izvadite je iz rerne i ostavite u kalupu da se u potpunosti ohladi.
Kada se kolač ohladi napravite ganaš. Čokoladu izlomite na sitnije delove i stavite u činiju. Slatku pavlaku zagrejte da bude topla, ali pazite da ne proključa. Prelijte je preko čokolade, dodajte puter i ostavite 1-2 minuta da se čokolada otopi pa dobro promešajte da dobijete gusti sos. Prelijte preko kolača, izravnajte pa stavite u frižider, najbolje preko noći. Kolač pre služenja izvadite iz kalupa, nož pre sečenja umočite u vruću vodu, obrišite pa secite kolač.
Recept nastao u saradnji sa blogom Prstohvat soli