Sastojci
za čorbicu:
- 1 manji koren celera
- 2 srednje šargarepe
- 1 koren peršuna
- 1 manji koren paškanata
- 1 batat
- 2 manja krompira
- 1 crni luk
- 1 glavica belog luka
- malo maslinovog ulja
- 2-3 cm korena đumbira
- 1 kašičica kurkume
- krupna morska so, biber
- kockica putera
za dekoraciju:
- par listova pečene slaninice
- činijica krutona
- malo oraha
- malo slatke pavlake
- malo svežeg peršun lista
Broj osoba: | 4 |
---|
Priprema recepta
Svo korenasto povrće sam oljuštila, isekla na krupnije i stavila u pleh, dodala luk sečen na osmine i celu glavicu belog luka. Posolila sam, prelila sa malo maslinovog ulja i stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 40-50 minuta tj. dok povrće nije omekšalo i od gore krenulo da rumeni.
Prebacila sam povrće u šerpu, u pleh sipala malo vode da "sastružem" ukuse sa dna pa i to sipala u šerpu zajedno sa još malo vode (da prekrije povrće). Dodala sam koren đumbira, iscedila pečeni beli luk, posolila, pobiberila i kuvala 15-ak minuta a onda izvadila koren đumbira, odstranila korenast tj. vretenast deo sredine paškanata i sve fino izmiksala (u blenderu ili ručnim mikserom za blendanje). Dodala sam kurkumu, soli i bibera po ukusu i kockicu putera pa sve još samo par minuta kuvala a onda servirala.
U činije za serviranje sipala sam čorbicu, prelila sa malo slatke pavlake, "ukrasila" sa malo krutona, pečene slaninice, oraha, peršun lista... i poslužila.
Recept predstavljamo u saradnji sa blogom Ja u kuhinji