Sastojci

za čorbicu:

  • 1 manji koren celera
  • 2 srednje šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 1 manji koren paškanata
  • 1 batat
  • 2 manja krompira
  • 1 crni luk
  • 1 glavica belog luka
  • malo maslinovog ulja
  • 2-3 cm korena đumbira
  • 1 kašičica kurkume
  • krupna morska so, biber
  • kockica putera

za dekoraciju:

  • par listova pečene slaninice
  • činijica krutona
  • malo oraha
  • malo slatke pavlake
  • malo svežeg peršun lista
Čorba od (pečenog) korenastog povrća
Broj osoba: 4

Priprema recepta

Svo korenasto povrće sam oljuštila, isekla na krupnije i stavila u pleh, dodala luk sečen na osmine i celu glavicu belog luka. Posolila sam, prelila sa malo maslinovog ulja i stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 40-50 minuta tj. dok povrće nije omekšalo i od gore krenulo da rumeni.

Prebacila sam povrće u šerpu, u pleh sipala malo vode da "sastružem" ukuse sa dna pa i to sipala u šerpu zajedno sa još malo vode (da prekrije povrće). Dodala sam koren đumbira, iscedila pečeni beli luk, posolila, pobiberila i kuvala 15-ak minuta a onda izvadila koren đumbira, odstranila korenast tj. vretenast deo sredine paškanata i sve fino izmiksala (u blenderu ili ručnim mikserom za blendanje). Dodala sam kurkumu, soli i bibera po ukusu i kockicu putera pa sve još samo par minuta kuvala a onda servirala.

U činije za serviranje sipala sam čorbicu, prelila sa malo slatke pavlake, "ukrasila" sa malo krutona, pečene slaninice, oraha, peršun lista... i poslužila.

Recept predstavljamo u saradnji sa blogom Ja u kuhinji