Sastojci
- za testo:
- 400 g mekog brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kašičica smeđeg šećera
- pola kašičice himalajske soli
- 50 ml maslinovog ulja
- 150-200 ml tople vode
- i još:
- 1 veliki grozd crnog grožđa
- par grančica ruzmarina
- šaka lešnika
- par kašika smeđeg šećera
- malo maslinovog ulja
Priprema recepta
Priprema testa: U lončetu sam razmutila kvasac sa smeđim šećerom i malo tople vode pa sačekala da krene da radi.
U činiju za mešanje stavila sam brašno, so, dodala zatim nadošli kvasac, vodu i maslinovo ulje pa zamesila testo, prekrila ga providnom folijom i ostavila da nadođe (oko sat vremena).
Slaganje fokače (varijanta 1): Manji, tučani, tiganj namazala sam maslinovim uljem pa stavila rastanjeno testo, na to sam stavila sloj grožđa, pošećerila pa preklopila drugim slojem testa, ivice malo jače spojila a onda od gore opet stavila grožđe, smeđi šećer, malo maslinovog ulja i seckanih lešnika... da i mrvu himalajske soli. Sačekala sam oko pola sata da testo naraste a onda pekla u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 40 minuta tj. dok fokača od gore nije fino porumenela. Pečenu fokaču poprskala sam sa malo maslinovog ulja, sačekala par minuta a onda je isekla i servirala.
Slaganje fokače (varijanta 2): Ostatak testa sam rastanjila na veličinu pleha od rerne, poprskala maslinovim uljem, poređala grožđe, posula smeđim šećerom i ostavila malo da naraste a onda isto pekla na 220 stepeni oko 30 minuta tj. dok nije fino porumenela. Sačekala sam par minuta a zatim je posula prah šećerom, isekla na "kockice" i servirala.
Recept predstavljamo u saradnji sa blogom Ja u kuhinji