Sastojci

Mafini (za 12 komada):

  • 250 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 3 banane (omekšale, one sa crnim tačkama)
  • 100 g putera
  • 100 g šećera

Hrskavi posip:

  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike hladnog putera
  • 2 kašike ovsenih pahuljica
  • puna šaka oraha
Hrskavi mafini sa bananama

Priprema recepta

Upalite rernu da se greje na 180c, pripremite kalup za mafine i napunite ga sa papirnatim korpicama. 

Spremite posip – u činiju stavite šećer, brašno i puter pa napravite mrvice tako što ćete puter utrljati u brašno i šećer. Dodajte ovsene pahuljice i orahe koje ćete ugrubo iseckati ili izdrobiti prstima. Stavite posip u frižider dok pripremate mafine.

Otopite puter i ostavite da se prohladi. U činiji pomešajte suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, sobu bikarbonu, cimet i so. U drugu činiju razbijte jaje, dodajte banane isečene na komade pa usitnite štapnim mikserom. Ili prvo umutite jaje uz pomoć žice, pa dodajte banane izgnječene sa viljuškom. Dodajte šećer i otopljeni puter pa sjedinite. Umešajte suve sastojke, mešajte tek toliko da se sastojci sjedine. 

Napunite papirnate korpice, oko 2/3 visine, pa na vrh svake stavite posip. Gledajte da posip rasporedite tako da imate za svaku korpicu. Pecite ih oko 20-25 minuta. Dužina pečenja zavisi od rerne, zato je najbolje da uradite test sa čačkalicom, zabodite je u sredinu mafina pa ako izađe suva, gotovi su. Izvadite ih iz kalupa i stavite na rešetku da se prohlade pa poslužite. 

Recept urađen u saradnji sa blogom Prstohvat soli.