Sastojci

za testo

  • 250 g brašna
  • 2 ravne kašičice praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 jaja
  • 80 ml mleka
  • 125 g putera

za karamel preliv:

  • 75 g putera
  • 150 g smeđeg šećera (najbolje je sa muskovado šećerom)
  • i još
  • 3-4 jabuke, srednje veličine (ja koristim Ajdared)
  • 70 g oraha
Kolač sa jabukama i karamel sosom

Priprema recepta

Upalite rernu da se greje na 180c, pripremite okrugli kalup/tepsiju prečnika 23cm. Malo podmažite stranice sa puterom.

Napravite karamel preliv, puter i šećer sipajte u šerpicu i na laganoj vatri otopite dok masa ne postane glatka. Dok se to topi, jabuke ogulite i isecite na kriške (ja jednu jabuku isečem na 8-10 kriški, ali to prilagodite veličini jabuke). Orahe ugrubo usitnite nožem. Vruć karamel sipajte na dno kalupa, ravnomerno pospite orahe pa u krug gusto poređajte kriške jabuka. Pazite da ne umočite prste u vruć karamel!

Za testo, puter otopite na laganoj vatri i ostavite da se prohladi. U veliku činiju sipajte brašno, prašak za pecivo, so, šećer u prahu i cimet pa promešajte. U drugoj činiji umutite jaja sa mlekom pa sipajte prohlađeni puter. Dodajte suve sastojke i sjedinite. Preko jabuka sipajte pripremljenu smesu pa je ravnomerno rasporedite, pazeći da ne poremetite jabuke ispod. Stavite u rernu da se peče oko 35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.

Kada se kolač ispekao, ostavite ga u kalupu 10ak minuta. Potom stavite tanjir preko i brzo, ali pažljivo izvrnite kolač na tanjir. Ako je neka jabuka ostala zalepljena za dno, samo je odlepite i stavite tamo gde fali. Služite toplo.

Napomena: Ako želite da spremite i karamel sos kao prilog, na laganoj vatri otopite 75 g putera i 100 g smeđeg šećera. Kada se smesa postane glatka, sipajte malo slatke pavlake, oko 3-4 kašike pa vratite na ringlu i krčkajte još koji minut. Sos stajanjem postaje gust, tako da je najbolje da ga služite topao, a ako se ohladi i zgusne dovoljno je da ga podgrejete.

Recept predstavljamo u saradnji sa blogom Prstohvat soli