Sastojci
za testo
- 250 g brašna
- 2 ravne kašičice praška za pecivo
- 100 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 kašičica cimeta
- 2 jaja
- 80 ml mleka
- 125 g putera
za karamel preliv:
- 75 g putera
- 150 g smeđeg šećera (najbolje je sa muskovado šećerom)
- i još
- 3-4 jabuke, srednje veličine (ja koristim Ajdared)
- 70 g oraha
Priprema recepta
Upalite rernu da se greje na 180c, pripremite okrugli kalup/tepsiju prečnika 23cm. Malo podmažite stranice sa puterom.
Napravite karamel preliv, puter i šećer sipajte u šerpicu i na laganoj vatri otopite dok masa ne postane glatka. Dok se to topi, jabuke ogulite i isecite na kriške (ja jednu jabuku isečem na 8-10 kriški, ali to prilagodite veličini jabuke). Orahe ugrubo usitnite nožem. Vruć karamel sipajte na dno kalupa, ravnomerno pospite orahe pa u krug gusto poređajte kriške jabuka. Pazite da ne umočite prste u vruć karamel!
Za testo, puter otopite na laganoj vatri i ostavite da se prohladi. U veliku činiju sipajte brašno, prašak za pecivo, so, šećer u prahu i cimet pa promešajte. U drugoj činiji umutite jaja sa mlekom pa sipajte prohlađeni puter. Dodajte suve sastojke i sjedinite. Preko jabuka sipajte pripremljenu smesu pa je ravnomerno rasporedite, pazeći da ne poremetite jabuke ispod. Stavite u rernu da se peče oko 35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.
Kada se kolač ispekao, ostavite ga u kalupu 10ak minuta. Potom stavite tanjir preko i brzo, ali pažljivo izvrnite kolač na tanjir. Ako je neka jabuka ostala zalepljena za dno, samo je odlepite i stavite tamo gde fali. Služite toplo.
Napomena: Ako želite da spremite i karamel sos kao prilog, na laganoj vatri otopite 75 g putera i 100 g smeđeg šećera. Kada se smesa postane glatka, sipajte malo slatke pavlake, oko 3-4 kašike pa vratite na ringlu i krčkajte još koji minut. Sos stajanjem postaje gust, tako da je najbolje da ga služite topao, a ako se ohladi i zgusne dovoljno je da ga podgrejete.
Recept predstavljamo u saradnji sa blogom Prstohvat soli