Sastojci
- 600 g mladih krompirića (crvenih, što manjih)
- 1 veza mladog luka
- 200 g mladog spanaća
- šaka (oko 50 g) sirovog badema
- 40 g parmezana
- 1 čen belog luka
- sok pola limuna
- 50-100 ml maslinovog ulja
- 2 šnicle lososa (od oko 200 g svaka)
- 200 g špargrli
- kašičica dimljene, ljute, mlevene paprike
- malo sveže mirođije
- himalajska so
Broj osoba: | 2 |
---|
Priprema recepta
Priprema pesta od spanaća: U avan sam stavila beli luk, malo himalajske soli i maslinovog ulja pa sve dobro sjedinila a onda dodala seckan badem, mladi spanać, parmezan i limunov sok i nastavila da "gnječim" sve dok se nije stvorila fina pasta. Maslinovo ulje sam dodavala popotrebi do željene gustine a i količinu soli i limunovog soka sam na kraju dodala prema ukusu.
Priprema salate: Mlade krompiriće sam dobro oprala, očistila i kuvala u dosta slane vode 10-12 minuta tj. dok nisu omekšali, izvadila sam ih u činiju za mešanje, dodala 2-3 kašike pripremljenog pesta i sve dobro promešala pa ostavila da se malo prohlade.
Priprema lososa: Losos sam očistila od krljušti, oprala, prosušila, posolila, nalimunisala i ostavila 10-ak minuta da odstoji a onda zagrejala tiganj, dodala malo maslinovog ulja, pržila losos prvo stranom sa kožicom na dole par minuta a onda sam okrenula i pržila još par minuta. (Pazite da ga ne prepečete, bolje da ostane sočniji nego da skroz "pobeli" i bude suv).
Priprema špargli: 5 minuta pred kraj kuvanja krompirića ubacila sam i špargle i kuvala ih dok nisu omekšale (5 minuta) a onda ih prelila ledenom vodom (da zadrže boju) i dobro prosušila.
Serviranje: Na tanjire za serviranje s jedne strane sam stavila pripremljenu krompir salatu, od gore posula malo seckanog mladog luka i posula ljutom, dimljenom, paprikom a sa druge strane stavila sam kuvane špargle, na njih losos prelila sa malo pesta i ljute papričice te mirođije.
Savet: Ako želite sve možete i servirati zajedno kao salatu tj. špargle iseći na manje delove i ubaciti u krompiriće a lososa razlistati i takođe dodati salati pa tako servitari. isto tako salatu možete poslužiti kako toplu tako i hladnu.
Izvor: jaukuhinji.com