Sastojci

  • 1 tabla lisnatog testa od 500 g
  • oko 300 g očišćenih jabuka (2-3 komada)
  • 50 g šećera
  • 25 g putera
  • 2 kašike mlevenog keksa
  • 100 g oraha, grubo iseckanih
  • sok od limuna, za prskanje jabuka
  • 50 g šećera u prahu
  • sok od limuna
  • 1 žumance, za premazivanje
Pletenica sa jabukama i orasima

Priprema recepta

Veče pre pripreme, lisnato testo izvadite iz zamrzivača i stavite u frižider da se odmrzne (bitno je da testo bude u potpunosti odmrznuto), ali da bude hladno za rad.

Jabuke isecite na kriške, pa na kockice, sve zajedno sa korom. Kako seckate, stavljajte ih u činiju i prskajte ih sa sokom od limuna kako ne bi potamnele. U manju šerpu stavite jabuke i pospite ih sa šećerom. Krčkajte ih na srednjoj vatri dok tečnost koju puste ne ispari, ali pazite da se jabuke ne pretvore u kašu, poenta je da ostanu kockice. Povremeno ih pažljivo promešajte, a pred kraj ubacite puter. Jabuke prebacite u činiju i ostavite da se u potpunosti ohlade.

Upalite rernu da se greje na 200°C, spremite pleh od rerne. Isecite komad papira za pečenje veličine pleha, blago ga pobrašnjavite pa na njega stavite hladno lisnato testo. Lisnato testo razvucite u pravougaonik, na dimenzije oko 22 x 30 cm. Isecite ga na način kao na slici. 

Po sredini pospite kašiku mlevenog keksa, rasporedite fil preko, pospite seckanim orasima i kašikom keksa. Preko fila prvo poklopite uže krajeve,a od trakica ispletite pletenicu, tj. trakice naizmenično prebacujte jednu preko druge kao da pletete pletenicu. Premažite sa žumancetom koje ste razredili sa malo vode i stavite da se peče dok ne dobije zlatno, braon boju, oko 30 minuta, ali vodite se izgledom. Možete poslužiti dok je još topla, sa sladoledom od vanile. A možete je i ostaviti da se prohladi, pa preliti sa glazurom od šećer. Glazuru ćete napraviti tako što sipate šećer u prahu u činijicu, postepeno sipajte kašičicu po kašičicu soka od limuna dok ne dobijte gušći sos.

Napomena:

Što se jabuka tiče, ja sam koristila ajdared. Kod izbora jabuka je samo bitno da imaju čvršću strukturu kako se ne bi raspadale tokom krčkanja.
Ako jabuke puste previše tečnosti, a vidite da počinju da gube oblik najbolje je da tu prekinete proces krčkanja i fil prebacite u cediljku da se ta tečnost ocedi. 

Izvor: prstohvatsoli.com