Prvi maj i Uskrs su u jednom, produženom vikendu, i prava su prilika da se uz roštilj, pečeno prase ili jagnje okupi porodica i zajednički provede praznike. Zato, kad budete kupovali meso obratite pažnju i na etiketu, jer oznaka „domaće” znači da je mesokontrolisano, sveže i kvalitetno.
Prema podacima Privredne komore Srbije uvoz mesa u našu zemlju, u prvih devet meseci 2020, dvostruko je veći od izvoza. Zato danas postoje prodavnice u kojima možete kupiti meso iz uvoza, ali postoje i one u kojima se prodaje isključivo domaće meso. Iako na prvi pogled deluje da razlike nema, trgovci tvrde da je razlika u svežini i kvalitetu.
Aleksandar Đokić, direktor sektora svežeg mesa u kompaniji Mercator-S objasnio nam je da je glavna razlika između domaćeg i uvoznog mesa u kvalitetu, jer samo za domaće meso imamo potpunu kontrolu u celom procesu, od uzgoja, preko proizvodnje, i na kraju prodaje.
„Samo za domaće meso pouzdano možemo da tvrdimo da je sveže, kontrolisano i kvalitetno, zato što je 100% uzgajano na najvećim domaćim farmama sa dugom tradicijom, zato što je 100% hranjeno isključivo hranom iz naših fabrika stočne hrane, zato što je 100% kontrolisan celokupni proces, od uzgoja do prevoza, zato što nema zamrzavanja, pa meso može za najviše 48 sati da stigne od farme do, na primer, sarme. Zato je domaće meso 100% sveže i kvalitetno”, rekao nam je Aleksandar Đokić.
Saradnja sa domaćim farmama jedan je od ključnih aspekata kvaliteta, jer trgovcima omogućava da svakodnevno prate process uzgoja, ali ui sve druge elemente koji utiču na kvalitet i svežinu mesa. Upravo zato Aleksandar Đokić navodi da je, što se tiče same kontrole kvaliteta mesa u sistemu „Mercator-S”, ona je na najvišem nivou.
„Naša kompanija ima svoj sektor kontrole kvaliteta koji broji više od dvadeset veterinara i tehnologa koji kontrolišu kvalitet mesa na samom ulazu u naš distributivni centar, takođe kontrolišu kvalitet i bezbednost prodaje mesa u samim maloprodajnim objektima, i kontrolišu proizvodnju mesa kod naših dobavljača putem redovnih i vandrednih audita. Carnex je najveći dobavljač mesa za Mercator-S. Imaju farmu sa više od 200 hiljada svinja i svoju klaničnu industriju gde proizvode meso, i u prometu svinjskog mesa kod nas učetvuju sa čak 45%. Oni imaju 100% zatvoren sistem ‘od njive do trpeze’, imaju svoje žitarice i hranu za životinje, i mi baš iz tih razloga sa njima imamo stratešku saradnju” objašnjava Đokić.