Sve je više ljudi koji imaju tegobe sa varenjem čak i onda kada se hrane zdravo.
Zbog toga u poslednje vreme posebnu pažnju privlači FODMAP dijeta koja može pomoći kod ovih tegoba, a istraživanja pokazuju da olakšava simptome kod 70% ljudi sa sindromom iritabilnog kolona.
FODMAP je skraćenica koja označava fermentišuće oligo-, di- , monosaharide i poliole, ugljene hidrate koji kod pojedinih osoba dovode do tegoba u varenju poput gasova, nadimanja i bola u stomaku. Pripada grupi eliminacionih dijeta, pri čemu se privremeno eliminišu namirnice koje u većoj ili manjoj meri sadrže ove vrste ugljenih hidrata.
Sastoji se iz tri faze - u prvoj fazi se eliminišu sve namirnice koje imaju visok FODMAP sadržaj. Nakon 3-8 nedelja se uvodi po jedna grupa na svaka tri dana. Ovaj period je važan jer se prepoznaju namirnice koje smetaju, ali i one koje ne smetaju, jer neće sve FODMAP namirnice izazvati tegobe. Još jedna važna stavka koja se određuje jeste količina onih namirnica koje ne stvaraju tegobe, kako se ne bi prešao „prag“ tolerancije. U trećoj fazi, kada su identifikovani okidači koji dovode do tegoba, pravi se individualni plan ishrane za tu osobu. Kako je spektar namirnica sa visokim učešćem FODMAP prilično širok, tokom eliminacije je neophodna stručna pomoć kako ne bi došlo do deficita nekih nutrijenata, pri čemu se vodi računa da se namirnice sa visokim zamene namirnicama sa niskim FODMAP sadržajem.
Primeri namirnica sa visokim FODMAP sadržajem i predlozi alternativa:
Povrće: visok sadržaj - beli luk, crni luk, praziluk, karfiol, grašak, pečurke, artičoka. Ovo povrće se zamenjuje sa: plavim patlidžanom, paprikom, šargarepom, krastavcima, zelenom salatom, krompirom, paradajzom, tikvicama.
Voće: visok sadržaj - jabuke, sok od jabuka, kruške, trešnje, suvo voće, breskve, šljive, lubenice, mango. Zamenjuje se sa: grožđem, kivijem, mandarinama, pomorandžama, ananasom, jagodama.
Mleko i proizvodi: visok sadržaj - kravlje, kozje, ovčije mleko, jogurt, sladoled. Zamene: bademovo mleko, tvrdi sirevi, feta sir, mleko bez laktoze.
Proteinske namirnice: visok sadržaj - većina mahunarki (pasulj, sočivo, leblebija), neka marinirana i prerađena mesa. Zamenjuju se sa: jajima, tofu sirom, jednostavno pripremljenim mesom.
Hleb i žitarice: visok sadržaj - proizvodi od pšenice, raži i ječma. Zamena: kukuruz, kinoa, ovas, spelta i njihovi proizvodi.
Zaslađivači: visok sadržaj - fruktozni sirup, med, šećerni alkoholi (manitol, sorbitol, ksilitol, maltitol). Zameniti ih sa: javorovim sirupom, smeđim šećerom, kokosovim šećerom u maloj količini.