• Idi na sadržaj
Najbliža IDEA prodavnica? Odmah iza ugla
0800 101 202 Besplatni info telefon
Internet prodavnica online.idea.rs

Idea Idea Idea

Pretraga:
  • Internet prodavnica
  • Pretraživanje:
  • Naslovna
  • Akcije
    • Super dani
    • Katalozi
  • Aktuelno
    • Vredno je zajedno
    • Ukusi moga kraja
    • Pekara
    • Super kartica
    • Svet vina
    • MEStO za sve
    • Naša adresa
    • IDEA centar Šabac
  • Novosti
  • Prodavnice
    • Beograd
    • Novi Sad
    • Niš
    • Cela Srbija
    • Ribarnice
    • Pametne prese
    • Non-stop otvoreno
    • Otvoreno do ponoći
  • Zaposlenje
  • O Idei
    • Novosti
    • Kontakt
    • Usluge kupcima
      • Načini plaćanja
      • Super Kartica
      • Dostava do vaših vrata
      • IDEA newsletter
      • Poklon kartica
      • Kontakt centar
      • Prijavljivanje neetičkog ponašanja
    • Naši brendovi
      • Liste o sastavu za detergente
    • IDEA Organic
      • Lokacije
      • Recepti
      • Blog
      • Novosti
      • Akcije
      • Reciklaža limenki
  • Super kartica
  • 0800 101 202 Besplatni info telefon

  • Naslovna
  • Akcije
      • Super dani
      Katalozi
      Vredno je zajedno
      od 26.06.2025. do 23.07.2025.
      Naj naj ponuda za vaš dom
      od 03.07.2025. do 29.07.2025.
      Katalog neprehrane
      od 10.07.2025. do 05.08.2025.
      Vredno je zajedno
  • Aktuelno
    • Vredno je zajedno
      Vredno je zajedno
      Ukusi moga kraja
      Ukusi moga kraja
      Pekara
      Pekara
      Super kartica
      Super kartica
      Svet vina
      Svet vina
      MEStO za sve
      MEStO za sve
      Naša adresa
      Naša adresa
      IDEA centar Šabac
      IDEA centar Šabac
  • Novosti
  • Prodavnice
    • Beograd
      Beograd
      Novi Sad
      Novi Sad
      Niš
      Niš
      Cela Srbija
      Cela Srbija
      Ribarnice
      Ribarnice
      Pametne prese
      Pametne prese
      Non-stop otvoreno
      Non-stop otvoreno
      Otvoreno do ponoći
      Otvoreno do ponoći
  • Zaposlenje
  • O Idei
      • Novosti
      • Kontakt
      Usluge kupcima
      Načini plaćanja
      Super Kartica
      Dostava do vaših vrata
      IDEA newsletter
      Poklon kartica
      Kontakt centar
      Prijavljivanje neetičkog ponašanja
      Naši brendovi
      Liste o sastavu za detergente
      IDEA Organic
      Lokacije
      Recepti
      Blog
      Novosti
      Akcije
      Reciklaža limenki
  • Super kartica
  • Naslovna
  • Lokacije
  • Recepti
  • Blog
  • Novosti
  • Akcije
  • Reciklaža limenki
  • Naslovna
  • Lokacije
  • Recepti
  • Blog
  • Novosti
  • Akcije
  • Reciklaža limenki
Kratak vodič kroz pripremu jaja za Uskrs

Kratak vodič kroz pripremu jaja za Uskrs

02.04.2018.

Bilo da ste dobra ili očajna domaćica u kuhinji, kada pričamo o Velikom petku, verovatno ne postoji nijedna žena koja nema bezbroj pitanja u vezi sa bojenjem jaja za Uskrs.
Kako bi vam pripreme za ovaj praznik protekle glatko, otkrivamo vam odgovore na sve male dileme.

Kada su jaja najbolje za kuvanje?

Jaja se mogu spremiti na razne načine, ali kada dođe Uskrs tada ih najčešće koristimo kuvana. Dobro znamo kako je ponekad teško oguliti kuvano jaje, a da bi se ovaj posao olakšao, važno je koliko su jaja stara. Sasvim sveža jaja će se teže ljuštiti, jer je vazdušni prostor između membrana unutrašnjeg dela ljuske mali. Vremenom, kroz poroznu ljusku jajeta voda iz jajeta isparava, a ulazi vazduh pa se vazdušni prostor između membrana uvećava. To je razlog zbog kojeg sasvim sveža jaja potonu, a starija ostaju na površini kada se spuste u vodu. I upravo taj važdušni prostor koji se stajanjem stvara, omogućava da se kuvana jaja koja su starija lakše oljušte.

Kako da jaje ne pukne tokom kuvanja?

Što se tiče samog kuvanja, jaja sobne temperature (nikako ih pre kuvanja ne smete držati u frižideru) stavite u vodu koju ste prethodno dobro posolili i u nju stavili dve kašike sirćeta. Uvek jaja stavljajte u hladnu vodu kako bi se postepeno zagrevala i kako bi se izbeglo pucanje.

Koliko dugo kuvana jaja mogu da stoje?

Preostala kuvana jaja nakon Uskrsa često zadaju glavobolju domaćicama, pa se postavlja pitanje koliko dugo nakon kuvanja mogu da se upotrebljavaju. Odgovor je: 7 dana, ako se čuvaju u frižideru.

Kako odrediti koje jaje je skuvano, a koje ne?

I to se dešava: u brzini se u frižideru nađu zajedno jaja koja su kuvana i ona koja nisu. Kako napraviti razliku između njih? Možete upotrebiti jednostavan test tako što ćete zavrteti rukom jaje. Ako se vrti brzo, jaje je kuvano. Ako se vrti sporo i neravnomerno, znači da je ispunjeno tešnošću, dakle - nije kuvano.

Kako kuvati jaja?

Posudu u kojoj ćete kuvati jaja napunite vodom do 3/4 i zagrejte do ključanja. Dodajte malo soli, a zatim spuštajte lagano jedno po jedno jaje u posudu. Za meko kuvana jaja kuvajte 5 minuta, 7,5 minuta ako želite da budu polutvrda, a za tvrdo kuvana jaja potrebno je 10 minuta.

Jaja zatim potopite u hladnu vodu kako bi se proces kuvanja zaustavio.

Nutritivna vrednost jaja se tokom kuvanja donekle menja. Kada su jaja kuvana, proteini se lakše apsorbuju, dok je blago snižen nivo vitamina A, B5, fosfora i kalijuma u odnosu na rovita jaja. Zanimljiva je razlika između belanceta i žumanceta: belance sadrži uglavnom proteine, dok se sve ostale dragocene hranljive materije nalaze u žumancetu.

Savet: ako nemate posudu za serviranje meko kuvanog jajeta, poslužite se malom činijom u koju ste stavili nekoliko kašika pirinča ili neke druge nekuvane žitarice koju imate pri ruci. Jaje smestite u sredinu, tako da ostane stabilno.

Idea

Prijavite se na newsletter

O Idei
Novosti
Kontakt
Etički kodeks
Kodeks poslovnog ponašanja dobavljača
Prodavnice
Najbliža Idea prodavnica
Informacije za kupce
Načini plaćanja
Dostava
Uslovi i pravila
Obaveštenje o privatnosti
0800 101 202 Besplatni info telefon

Copyright IDEA marketi d.o.o. 2025 2025. Sva prava su zadržana.