Bilo da ste dobra ili očajna domaćica u kuhinji, kada pričamo o Velikom petku, verovatno ne postoji nijedna žena koja nema bezbroj pitanja u vezi sa bojenjem jaja za Uskrs.
Kako bi vam pripreme za ovaj praznik protekle glatko, otkrivamo vam odgovore na sve male dileme.
Kada su jaja najbolje za kuvanje?
Jaja se mogu spremiti na razne načine, ali kada dođe Uskrs tada ih najčešće koristimo kuvana. Dobro znamo kako je ponekad teško oguliti kuvano jaje, a da bi se ovaj posao olakšao, važno je koliko su jaja stara. Sasvim sveža jaja će se teže ljuštiti, jer je vazdušni prostor između membrana unutrašnjeg dela ljuske mali. Vremenom, kroz poroznu ljusku jajeta voda iz jajeta isparava, a ulazi vazduh pa se vazdušni prostor između membrana uvećava. To je razlog zbog kojeg sasvim sveža jaja potonu, a starija ostaju na površini kada se spuste u vodu. I upravo taj važdušni prostor koji se stajanjem stvara, omogućava da se kuvana jaja koja su starija lakše oljušte.
Kako da jaje ne pukne tokom kuvanja?
Što se tiče samog kuvanja, jaja sobne temperature (nikako ih pre kuvanja ne smete držati u frižideru) stavite u vodu koju ste prethodno dobro posolili i u nju stavili dve kašike sirćeta. Uvek jaja stavljajte u hladnu vodu kako bi se postepeno zagrevala i kako bi se izbeglo pucanje.
Koliko dugo kuvana jaja mogu da stoje?
Preostala kuvana jaja nakon Uskrsa često zadaju glavobolju domaćicama, pa se postavlja pitanje koliko dugo nakon kuvanja mogu da se upotrebljavaju. Odgovor je: 7 dana, ako se čuvaju u frižideru.
Kako odrediti koje jaje je skuvano, a koje ne?
I to se dešava: u brzini se u frižideru nađu zajedno jaja koja su kuvana i ona koja nisu. Kako napraviti razliku između njih? Možete upotrebiti jednostavan test tako što ćete zavrteti rukom jaje. Ako se vrti brzo, jaje je kuvano. Ako se vrti sporo i neravnomerno, znači da je ispunjeno tešnošću, dakle - nije kuvano.
Kako kuvati jaja?
Posudu u kojoj ćete kuvati jaja napunite vodom do 3/4 i zagrejte do ključanja. Dodajte malo soli, a zatim spuštajte lagano jedno po jedno jaje u posudu. Za meko kuvana jaja kuvajte 5 minuta, 7,5 minuta ako želite da budu polutvrda, a za tvrdo kuvana jaja potrebno je 10 minuta.
Jaja zatim potopite u hladnu vodu kako bi se proces kuvanja zaustavio.
Nutritivna vrednost jaja se tokom kuvanja donekle menja. Kada su jaja kuvana, proteini se lakše apsorbuju, dok je blago snižen nivo vitamina A, B5, fosfora i kalijuma u odnosu na rovita jaja. Zanimljiva je razlika između belanceta i žumanceta: belance sadrži uglavnom proteine, dok se sve ostale dragocene hranljive materije nalaze u žumancetu.
Savet: ako nemate posudu za serviranje meko kuvanog jajeta, poslužite se malom činijom u koju ste stavili nekoliko kašika pirinča ili neke druge nekuvane žitarice koju imate pri ruci. Jaje smestite u sredinu, tako da ostane stabilno.