Da li ste znali da je Michelin vodič jedan od najpopularnijih u svetu? Smatra se da je to najcenjeniji način rangiranja za restorane i kuhinje visokog kvaliteta. Michelin vodič je prava gurmanska biblija, a mesto u njemu ambicija i privilegija za najbolje šefove. Da li dolazak vrhunskog svetskog kuvara, šefa sa Michellinovom zvezdicom, Eyck Zimmera u Beograd, označava i početak borbe našeg glavnog grada i Srbije za dobijanje ove prestižne zvezdice i ulazak u svet visoke gastronomske scene? U razgovoru sa Eyck Zimmerom dobićete pravu kombinaciju začina koja vam je potrebna za odgovore na pitanja o bogatstvu ukusa na vašem tanjiru.
1. Rođeni ste da kuvate, bez opcije za drugo zanimanje. Odakle dolazi vaša ljubav prema kuvanju?
Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Kada sam još uvek bio dete, i u situaciji da treba da odlučim čime ću se baviti, znao sam da će moj poziv biti kreativan i da ću usrećivati ljude. Tako sam jedne nedeljne večeri sa 14 godina gledao program koji se zove “Eating like God in France” i prvi put sam video čuvenog Paul Bocuse-a, harizmatičnog i samouverenog Šefa koji je kuvao u ovoj emisiji. Način na koji je govorio o hrani, način na koji je rukovao hranom i njegov pristup kuvanju su me potpuno osvojili, odnosno kompletno oduševili. On je još uvek (iako je ove godine preminuo) moja inspiracija, moj razlog i moj heroj.
U mojoj porodici je hrana uvek imala značajnu ulogu, kroz porodična okupljanja uz kafu i kolače, bakinu kuhinju sastavljenu od jela na kojima je odrastala u Bohemia (današnja Češka). Čak je i moj otac voleo da kuva i to je uvek okupljalo porodicu…a ko ne voli da jede?
2. Šta konkretno radi Culinary Director? Da li je za ovo zanimanje potreban poseban opis ličnosti?
Ova pozicija je u stvari slična poziciji Izvršnog šefa kuhinje. Pošto posedujem 32 godine iskustva u kuhinji i uzeto je u obzir moje znanje i kreativni doprinos koji dajem, onda je za mene u redu da viši nivo bude Culinary director.
Pored vođenja tima kuhinje sa 22 zaposlena, takođe nadgledam i analiziram koncepte i ideje kompanije.
Mislim da je za ovaj posao potreban poseban sklop ličnosti. Morate biti srčani i hrabri, sa izraženim egom i istrajnošću. Kao kuvar ulažete mnogo energije i vremena u posao da biste dostigli sopstvene visoke standarde, kao i standarde ljudi koji vam veruju i dolaze da jedu u vaš restoran.
3. Imali ste brojna iskustva u kuvanju. Odakle vi u Beogradu, u Square Nine?
Zvuči kao da ste iznenađeni mojim dolaskom u Beograd i kao da se pitate: zašto Šef kao Vi želi da dođe u grad kao što je Beograd?
Da budem potpuno iskren, od trenutka kada sam prvi put sleteo u Beograd, jednog sivog i hladnog januarskog dana, možda čak u najgorem trenutku, imao sam sasvim ispravan osećaj. Beograd zrači energijom kakvu nisam osetio u mnogim gradovima. Ova energija nije nestala za ovih 5 nedelja koliko sam u Beogradu, mogu reći da je samo osećam još jače.
Tokom posete u januaru, Beograd me je podsetio na moje detinjstvo u Istočnoj Nemačkoj, a posebno arhitektura, hladni šarm i uniformnost. Beograd je u mnogome kao ja. Autentičan. Ili ti se sviđa ili ne, nema sredine.
4. U ponudi IDEA Organic su Fresh square obroci. Molimo vas za vaš opis ove ponude.
Veoma je jednostavno. Smišljamo i spremamo jela koja su hranljiva, zdrava i ukusna. Vodimo računa o trendovima i tendencijama potrošača. Zdrava hrana ne mora da bude dosadna, a svakako može biti ukusna.
Putovanje i razvoj industrije hrane, ali i svesti potrošača, se nastavlja. Ovo je brzorastuće tržište. Očekivanja i trendovi se menjaju. Ljudi više putuju i upoznaju različite kulture, pokušavaju da se hrane i žive zdravije u skladu sa životnim stilom. Mi u Fresh Square-u želimo da imamo važnu ulogu u podržavanju ovakvog načina života.
5. Koji su dalji planovi za Fresh square obroke? Šta naši kupci mogu da očekuju?
Fresh Square i ja smo okrenuti ka dešavanjima u kulinarskom svetu, praćenju ukusa potrošača, njihovih komentara i želja. Za nas je to polazna tačka i velika šansa za pripremanje uzbudljivih i ukusnih novih jela. Na kraju, jedino dobru i ukusnu hranu će kupci želeti i da kupe.
Proputovao sam 70 zemalja i upoznao različite tipove kuhinja i stilova hrane. Neka od tih iskustava će uvek biti prisutna u hrani koju spremam.
Moj stav je da na put do dobre hrane, treba poći otvorenog uma.