Sastojci
- ZA TESTO:
- 1 šolja integralnog brašna od pšenice
- 1 šolja brašna od heljde
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 2 šolje bademovog mleka (ili više ukoliko procenite da je potrebno)
- 2 jajeta
- 1 kašika otopljenog kokosovog ulja + ulje za podmazivanje
- 1 kašičica javorovog sirupa
- ZA PRELIV:
- 2 šolje smrznutog bobičastog voća
- 1 kašika vode
- 1 kašika javorovog sirupa (po želji)
- 1/4 šolje slatke pavlake
Priprema recepta
Priprema testa:
Umutite jaja, bademovo mleko, kokosovo ulje i javorov sirup. Posebno pomešajte heljdino, pšenično integralno brašno, prašak za pecivo i so, pa suve sastojke dodajte tečnim dok se ne sjedine. Testo treba da bude gušće nego za obične palačinke, a prema potrebi dodajte još mleka.
Na vrelom tiganju koji je premazan tankim slojem kokosovog ulja uspite testo za palačinke, tako da promer palačinke bude 10-12cm. (Ove palačinke su deblje i manje nego one domaće koje smo navikli da pravimo). Okrenite palačinku kada ivice postanu smeđe i kada se u sredini pojave mehurići (ako se mehurići ne pojave, možda treba dodati još mleka, ili se smesa predugo mutila). Kada je okrenuta palačinka pečena, nastavite sa sledećom.
Priprema preliva:
Stavite smrznuto voće sa vodom u posudu, dodajte ako želite javorov sirup, poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi dok voće ne omekša. Servirajte palačinke sa prelivom, uz kašiku slatke pavlake.
Ove palačinke, ako vam ostanu, možete staviti u frižider ili čak zamrznuti. Ponovo ih možete zagrejati uz pomoć tostera ili u rerni. Možete eksperimentisati sa raznim vrstama brašna i gustinom testa i izabrati opciju koja vam se najviše dopada. Palačinke će biti lepše ako ih pospete usitnjenim pečenim lešnicima.