Sastojci

  • ZA TESTO:
  • 1 šolja integralnog brašna od pšenice
  • 1 šolja brašna od heljde
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 šolje bademovog mleka (ili više ukoliko procenite da je potrebno)
  • 2 jajeta
  • 1 kašika otopljenog kokosovog ulja + ulje za podmazivanje
  • 1 kašičica javorovog sirupa
  • ZA PRELIV:
  • 2 šolje smrznutog bobičastog voća
  • 1 kašika vode
  • 1 kašika javorovog sirupa (po želji)
  • 1/4 šolje slatke pavlake
Palačinke sa brašnom od heljde

Priprema recepta

Priprema testa:

Umutite jaja, bademovo mleko, kokosovo ulje i javorov sirup. Posebno pomešajte heljdino, pšenično integralno brašno, prašak za pecivo i so, pa suve sastojke dodajte tečnim dok se ne sjedine. Testo treba da bude gušće nego za obične palačinke, a prema potrebi dodajte još mleka.

Na vrelom tiganju koji je premazan tankim slojem kokosovog ulja uspite testo za palačinke, tako da promer palačinke bude 10-12cm. (Ove palačinke su deblje i manje nego one domaće koje smo navikli da pravimo). Okrenite palačinku kada ivice postanu smeđe i kada se u sredini pojave mehurići (ako se mehurići ne pojave, možda treba dodati još mleka, ili se smesa predugo mutila). Kada je okrenuta palačinka pečena, nastavite sa sledećom.

Priprema preliva:

Stavite smrznuto voće sa vodom u posudu, dodajte ako želite javorov sirup, poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi dok voće ne omekša. Servirajte palačinke sa prelivom, uz kašiku slatke pavlake.

Ove palačinke, ako vam ostanu, možete staviti u frižider ili čak zamrznuti. Ponovo ih možete zagrejati uz pomoć tostera ili u rerni. Možete eksperimentisati sa raznim vrstama brašna i gustinom testa i izabrati opciju koja vam se najviše dopada. Palačinke će biti lepše ako ih pospete usitnjenim pečenim lešnicima.